Livskraft.

Nej, nu känner jag för att skriva igen, det kommer i omgångar, och denna gången vill jag berätta mer om Yoga. Yoga är för mig, något helt nytt, eller det var det för ungefär ett år sedan. Jag kan hålla med om att det inte alltid ha varit det jag älskat mest här i världen, endå har det gett mig så mycket. Ni som är intresserade av att få veta mer om er kropp, sinne och vad Yoga egentligen kan göra för dig, din kropp och samhället borde läsa någon av de Yoga böckerna jag läser nu:

Yoga - övningar och inspiration för välbefinnande av Tara Fraser
Hathayoga av Ulrica Norberg

 

Hathayoga boken innehåller obeskrivligt vackra fotografier av Andreas Lundberg, han har verkligen fått in känslan av Yoga. Det finns ett hav av böcker om vad Yoga innebär. Till hösten ska jag utbilda mig till instruktör i Hathayoga, jag ska få arbeta med barn mellan 6 och 12 år, och det ser jag fram emot, dels för att bli en ledare som jag alltid velat bli, dels för att jobba med barn, och dels för att det kommer bli mitt första riktiga jobb. Ja , du läste rätt! Och jag läser så många böcker jag hinner för att , inte direkt lära mig mer positioner, utan lära mig mer om det psykiska delen och vad som egentligen händer med kroppen när man Yogar.

Jag kommer mestadels citera, och reflertera över bok nummer två hedanefter: 
I inledningen skriver författaren följande: "I stora drag handlar Yoga om liv, livskraft och hur man uppnår maximala potensial som människa. " . Den värld vi lever i dag , och den värld som en gång har funnits, har varit krävande för alla i sin tid. Denna mångtusiga indiska läran kan hjälpa oss människor att ta oss an vardagen, att utveckla oss själva. 

Det som många tror Yoga är, är bland annat att de tror att Yoga är något modernt fitness system, eller rent av en religon. Det är varken det ena eller det andra och inte heller kult eller en särskild livsstil. Många tror dessutom att man behöver erfarenheter för att utöva Yoga, det är inte sant. Det enda man behöver vara när man utövar yoga är sig själv, rätt sköna krav va? Inte särskilt krävande alltså. 

Det sägs att Yogan är ca 5000 år gammal, hur kommer det sig då att traditionen fortfarande lever kvar? Kanske är det för att vi människor alltid ställt inför utmaningar, stress och påfrestningar och behöver ett sätt att skärpa sinnet, kroppen .. och som de sägs, förena sin egna själ med världsjälen.

Det finns olika sortes inriktningar, heliga skrifter,  positioner,  sätt att andas på,  sätt att hålla händer, sätt att fokusera.. det finns så mycket, och det mesta finns i böckerna. Jag har själv en underbar Yoga - instuktör som verkligen lyckats få upp mina ögon för yoga. Detta inlägget har jag inte ens doppat fingret i det stora havet, om man säger så. Det är knappt en introduktion till Yoga. Det jag mest vill förklara är hur Yoga påverkar kroppen genom olika ställningar & positoner. Läs själva:

VILL DU BESÖKA EN HEMSIDA: alltomyoga.se (har dock inte tittat igenom den ännu)
 
Pranamasana - vördnasställningen : Skapar koncentration och lugn.
Hasta Uttanasana: upplyfta händer-ställningen: Förbättrar matsmältningen och öppnar lungorna.
Padahastasana - hand mot fot-ställningen: Stärker ryggraden och ökar blodcirkulationen i högt,länd,buk.
Ashwa Sanchalanasana - ryttarställningen: Masserar de inre organen, nervsystemet balanseras.
Parvatasana- bergtoppsställningen: Lugnar hjärnan och tar bort nedstämdhet, ger kroppen energi.
Astanga Namaskara - åttadelshälsningen: Utvecklar styrka och rörlighet i bröstet, samt skulderbladen.
Bhujangsana - Kobran: Stärker spinalnerverna, stärker adrenalinkörtlar, minskar förstoppning.

Observera att detta är bara ett fåtal av de faktorer som finns i varje position. 


Innan någons ögon trillar ut ska jag stoppa här för idag, om ämnet yoga. Någon gång i framtiden kommer jag fortsätta och prata om detta. Har du frågor? Maila mig så ska jag försöka besvara dem. obs, läs böckerna! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0